Marijn van der Wateren

Over Marijn

Van kleins af aan heb ik veel zitten tekenen en knutselen. Er was altijd genoeg creatief materiaal voor handen. Met een oom op de drukkerij en een opa als lithograaf lagen goede verf en mooie, grote vellen papier voor het grijpen. Door mijn opa heb ik op jonge leeftijd al heel wat drukkerijen van binnen kunnen zien en trokken we er geregeld samen op uit om in de natuur te tekenen.

Na de basisonderwijs ben ik naar ’t Heuveltje gegaan waar creatieve vakken standaard tot het lesrooster behoorden. Toneel, boekbinden, tekenen en schilderen, lessen die je tot ver in het eindexamenjaar kon volgen. Hier heb ik de mogelijkheid gehad om mijn eerste map samen te stellen waarmee ik ben aangenomen op het Grafisch Lyceum. Afgestudeerd: illustratie (1995). 4 jaar later aan de KABK in Den Haag: Grafisch- en Typografisch ontwerp.

In het derde jaar van de academie had ik de behoefte aan meer verbintenis met het bedrijfsleven en ben ik opzoek gegaan naar een werkstage. Dit werd mij op de academie niet in dank afgenomen, maar in die periode heb ik wel de kans gekregen grafisch ontwerp en illustratie te combineren. En zo de eerste stappen te zetten in het ontwikkelen van infographics. Na mijn afstuderen en bij latere grafische bedrijven heb ik nooit zo mooi die twee stromingen kunnen combineren. In 2005 ben ik daarom langzaam voor mezelf begonnen. Ik werkte in de zelfde werkruimte als mijn oud klasgenoot en goede vriendin Christel Bouwmeester. Vijf jaar later besloten we om onder haar bedrijfsnaam, Podivium, gezamenlijk verder te gaan. Illustratie is sinds dien meer en meer een vast onderdeel van de bedrijfscultuur geworden.

Illustratieve stijl
Mijn stijl is los en illustratief. Ik vind het interessant om een informatief element in mijn illustraties te leggen.  Ik raak geboeid door de beweging, de houding en uitdrukkingen van mensen en dieren. Ik zoek graag naar een verhaal in een illustratie en probeer een karakter mee te geven aan de personages. Mijn stijl is meer gericht op het jongere kind, waardoor ik geregeld voor educatieve uitgevers werk.

Infographic
Na dit een aantal jaren wat los te hebben gelaten merk ik dat mijn passie toch erg ligt bij het combineren van grafisch en illustratie. Dit komt vooral tot zijn recht bij het maken van infographics. In een maatschappij waarin mensen steeds meer visueel geprikkeld worden is het een uitdaging om in beeld te zoeken naar een evenwicht tussen tekst en beeld. Wat kun je weg laten en wat kun je beeldend ondersteunen.

06-25-026 586

illu@marijnvdwateren.nl

www.podivium.nl

Instagram, Linkedin

© 2022 Marijn van der Wateren

Website gerealiseerd door Grimago Creatieve Werken